Perekonnaõigus


Küsimus: Kui ma juba maksan korteri laenu 300 eurot, kas ma siis pean maksma veel 300€ lapse kohta elatist?21.01.2020

Tere,

Läksin naisega lahku, meil on 11a ja 18a lapsed. Mina maksan igakuist korteri laenu 300€ kuus, et tagada neile kodu. Nüüd naine ütleb, et see pole üldse oluline, et ma laenu tasun ja nõuab väiksema lapse eest 300€ kuus + veel igasugu muidu kulutusi.
Kui ma juba maksan korteri laenu samas summas, kas ma siis pean maksma veel 300€ lapse kohta. Mul on ju ka nüüd lisa kulutused, sest pean omale korteri üürima ja kõik muud maksud seal maksma.

Tänan.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Vanemad võivad ülalpidamiskohustuse täitmises kokku leppida ka muul viisil kui elatist makstes, sealhulgas võib lastest lahus elav vanem tasuda laste eluasemekulusid. Kuivõrd Teil puudub kohustus tagada eluase laste emale, saab Teie poolt tehtud eluasemekuluna arvesse võtta vaid nö laste osa ehk 2/3 Teie poolt kantud eluasemekuludest.

Väljakujunenud praktika kohaselt on ühe lapse igakuised vajadused poole alampalga suuruses ja mõlema vanema kanda peaks jääma pool sellest summast. Kui Teie poolt kantud eluasemekulud on ühe lapse kohta väiksemad kui pool alampalka (sellel aastal 292 eurot), võib laste ema nõue täiendavaks elatiseks olla põhjendatud.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand