Perekonnaõigus


Küsimus: Kas ongi õigus alimendid peale panna, olenemata, et olen lapsel igati olemas, me vaid ei ela koos?28.01.2020

Mul on 10-aastane tütar, kes elab isaga. Kasvasime mehega lahku ning laps valis kodu, kus on kogu aeg elanud. Tütre isa soovib peale panna alimendid. Ometi osalen igapäevaselt lapse elus, toon ta koolist koju, laps ei õpi iseseisvalt ning see on 100% minu peal. Samuti veedan nädalavahetusel ühe päeva alati lapsega. Samuti kannan hoolt, et riided oleks seljas jne. Kas ongi õigus alimendid peale panna, olenemata, et olen lapsel igati olemas, me vaid ei ela koos. Mul ei ole lapse jaoks kahju, kuid enda palka ja elatusraha suurust arvestada, nullib see kõik tegemised lapsega, ei saa talle enam asju osta, ega kuskil käia. Lapse isale hea, et siis olen mustas nimekirjas, sest temal rahaga probleeme ei ole. Kuidas ma siis lapsele ütlen, ma ei osta.., me ei lähe.. jne, sest kandsin su issile juba sinu raha.
Palun nõu, olen nii nurka surutud :(

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Lapse ülalpidamiskohustus jaguneb reeglina vanemate vahel võrdsetes osades - lapsega koos elav vanem teeb lapse ülalpidamiseks kulutusi vahetult, lapsest lahus elav vanem täidab reeglina lapse ülalpidamiskohustust elatise maksmise teel.

Kui Te ei ela lapsega koos, kuid osalete aktiivselt lapse kasvatuses ja teete sealhulgas lapse ülalpidamiseks vahetuid kulutusi, mõjutab see kindlasti elatise suurust. Võibolla sellises olukorras ei tulegi elatist maksta, see eeldaks siis seda, et teete lapse isaga võrdselt kulutusi lapse ülalpidamiseks - kui tema kanda on siiski kulutused suuremas summas, on teatavas summas elatis põhjendatud.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand