Perekonnaõigus


Küsimus: Kas tagantjärgi pean maksms elatise võlgnevuse, kuigi endal ka perelisa tulemas?06.02.2020

Tere
Elan oma pojast 5 aastat lahus. Omavahelisel suusõnalisel kokkuleppel leppisime kokku, et tasun elatist. Algusajal ja viie aasta keskpaigus oli majanduslikke raskusi tasumisega töö puudumise tõttu. Tasusin umbes 200€ igakuiselt, millest ülejäänust tekkis tasumata võlgnevus mis umbes 800€. Viimased 1.5 aastat olen tasunud täissummadena ja korrektselt. Kuna mõnda aega ka uus pere ja tulemas ka perelisa, siis sellega tekkis küsimus. Kas on võimalik tagant järele küsida 800€ mitte, et ei sooviks maksta, aga selle tasumine tekitaks taas langevust pimedasse auku elukalliduse tõttu.
Ja lisaks siia küsimus, kas oleks mõistlik teha elatusmakse ametlikuks notari juures ja lapse suhtlemiskorras. Teha ametlikud kokkulepped millest ei saa taganeda niisama lihtsalt kuna lapse emaga väga palju kokkulepped ei pea vett.
Tervitused
Ja suured tänud vastuse eest!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui olete viimase aasta jooksul tasunud elatist korrektselt, ei ole võimalik Teie suhtes tagasiulatuvat nõuet esitada, sest tagasiulatuva nõude saab esitada maksimaalselt 1 aasta eest enne elatishagi kohtule esitamist.

Kui saate lapse emaga elatise maksmises ja suhtlemiskorra osas omavahel kokkuleppele (kas suuliselt või ka lihtkirjalikult), ei näe ma põhjust, miks peaks kokkuleppe sõlmima tingimata notariaalselt. Elatise maksmise osas sõlmitud notariaalne kokkulepe sisaldab reeglina klauslit, mille kohaselt allub elatise maksja kohesele sundtäitmisele, seega kui tekib mingi põhjusel olukord, kus Teil ei ole võimalik elatist vastavalt kokkuleppele maksta, võib lapse ema Teie suhtes koheselt, eelnevalt kohtusse pöördumata, täitemenetluse algatada. Samuti ei anna suhtlemiskorra osas notariaalse kokkuleppe sõlmimine täit kindlust, sest mõlemad pooled võivad sellest igal ajal taganeda.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand