Perekonnaõigus


Küsimus: Millest alustada, kui laste isa loobub õigustest ja minu uus mees tahaks lapsed lapsendada?06.02.2020

Oleme eksmehega lahutatud. Meil on 2 ühist last. Elan elukaaslasega, kellega ka 2 ühist last. Elukaaslane kasvatab ka eelmisest kooselust lapsi koos minuga.
Eksmehelt on mai 2017 väljamõistetud kohtu poolt alimendid, mida ta ei maksnud. Oktoober 2018 hakkasin kohtutäituri kaudu nõudma. Kohtutäitur sai temalt ainult 4 kuud rahad kätte ja väiksemad summad. Ja nüüd ei ole midagi saanud. Eksmees töötuks registreerinud.
Nüüd tegi eksmees ettepaneku, et loobub vanemlikest õigustest ja annab nõusoleku mu elukaaslasel lapsendamiseks. Tahab ka, et võtaksin elatisnõude tagasi. Sai sellele mõeldud ja oleme mõlemad nõus selle ära tegema.
Millest peaksime alustama?
Kas peame elukaaslasega abielus olema, et ta lapsendada saaks?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Riigisisese lapsendamise korraldamisega tegelevad Sotsiaalkindlustusameti lastekaitse osakonna spetsialistid. Esmaseks nõustamiseks pöörduge oma piirkonna sotsiaalkindlustusameti vastava spetsialisti poole, kus täidate lapsendamise sooviavalduse ja esitate vajalikud dokumendid. Kontaktid leiate järgmiselt veebiaadressilt: https://www.sotsiaalkindlustusamet.ee/et/lapsed-ja-pere/lapsendamine

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand