Perekonnaõigus


Küsimus: Kas esineb seaduslikku võimalust, et vanema surma puhul saaks teostada lapse hooldusõigust ema vend või õde?12.03.2020

Tere

Kas esineb seaduslikke võimalusi (näiteks notariaalne volitus), mille kaudu saab vanema surma puhul teostada lapse hooldusõigust ema vend või õde? Taustinformatsiooniks, et lapse emal ja isal on hetkel ühine hooldusõigus (laps elab ema juures), antud küsimuse eesmärgiks on välja selgitada optsioonid, mille kaudu oleks peale ema surma võimalik ema õel laste hooldusõigust teostada kasvõi ühise hooldusõiguse kaudu (sisuliselt astuks õde ema asemele), et vältida isale ainuhooldusõiguse saamist, kuna viimasel esinevad probleemid alkoholiga.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kahjuks ei ole Eestis sellist võimalust, et vanem saaks kindlaks määrata, kellest saab tema lapse hooldaja peale vanema surma. Loomulikult on võimalik sellise sisuga tahteavalduse teha, kuid paraku see ei garanteeri, et nimetatud isik saaks lapse hooldajaks (see on ikkagi kohtu otsustada, kas konkreetne isik on selleks sobilik või mitte).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand