Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas määratleb seadus tööta lapsevanema elatisraha maksmise täiskasvanud lastele?31.03.2020

Kui lapsevanem jääb tööta koondamise tõttu, kuidas peaks elatisraha tasumise täiskasvanud (20a) laste osas käituma, kes käivad kõrgkoolis? Samal aja on lapsevanemal alaealine laps, kellele maksab elatist.
Lisaks uurin, kas täiskasvanud lastele tuleb maksta elatist ka siis kui nad kõrgkooli pole veel astunud (gümnaasiumi lõpetamise ja kõrgooli astumise vahepealne aeg)?
Millised on praktikad selliste kaasuste puhul?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Perekonnaseaduse § 98 lõige 1 sätestab, et kui ülalpidamist saama õigustatud isikuid on mitu ja ülalpidamiskohustuslane ei ole võimeline neile kõigile ülalpidamist andma, siis eelistatakse alaealist last teistele lastele. Samuti sätestab PkS § 102 lõige 1, et isik vabaneb ülalpidamiskohustusest selles ulatuses, milles ta ei ole tema muid kohustusi ja varalist seisundit arvestades võimeline andma teisele isikule ülalpidamist, kahjustamata enese tavalist ülalpidamist (seejuures alaealise lapse ülalpidamisest vanem ei vabane).

Eelöeldu tähendab seda, et piiratud rahaliste vahendite korral tuleb ülalpidamise andmisel eelistada alaealist last täisealisele lapsele ja viimase elatis sõltubki suuresti vanemate varanduslikust olukorrast. Võib tekkida ka olukord, kus täisealise lapse ülalpidamiskohustus langeb suuremas osas parema majandusliku olukorraga vanemale (enam-vähem võrdsete rahaliste vahenditega vanemate puhul jaotub ülalpidamiskohustus võrdsetes osades).

Kui täisealine laps on kantud ülikooli nimekirja, on tal õigus saada oma vanematelt ülalpidamist PkS § 97 punkti 2 alusel.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand