Perekonnaõigus


Küsimus: Kust alustada elatise muutmist, kui uue elatissüsteemi korral oleks elatis väiksem kui seni kokku lepitu?27.12.2021

Tere!

Soovin nõu kuidas käituda uue elatise maksmise süsteemis, kui hetkel on kohtu poolt paika pandud kindel elatise maksmise summa (233 €). Kohtu otsuse tegemise ajal oli meil teise vanemaga suusõnaline kokkulepe, et laps viibib minu juures kaks nädalavahtust kuus. Peale kohtu otsuse tegemist tegime uue kokkuleppe, mis sai ka notariaalselt kinnitatud, et lisaks eelmainitule on laps minu juures ka poole koolivaheajad ja suvekuudel pooled nädalad. Kui nüüd on soov seda summat vähendada, sest elatiskalkulaatori järgi tuleb nendel tingimustel märgatavalt väiksem summa, siis kuidas oleks kõige mõistlikum käituda ja kuskohast alustada?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui elatise kohtulahendi aluseks olevad asjaolud on muutunud (sealhulgas on muutunud õiguslik regulatsioon), on võimalik pöörduda kohtusse elatise vähendamiseks.

Selleks tuleb kohtule esitada vastav hagiavaldus, kus on selgelt ja tõendatult kirjeldatud kõik asjaolud, mis põhjendavad elatise vähendamist ja nõue, millise suuruseni elatise vähendamist hagiga taotletakse. Riigilõivu elatise vähendamise hagilt tasuma ei pea.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand