Perekonnaõigus


Küsimus: Kas lapse perekonnanime saab muuta põhjendusel, et isa on vägivaldne ja suht haruldase nimega?20.01.2022

Tere!
Oleme lapse isaga lahus alates sellest kui laps oli 3-kuune (tänaseks 1-aastane). Kuna isa on vägivaldne alkohoolik (mitmed kohtulikud lahendid alkoholijoobes vägivalla kasutamise asjus nii tal endal kui tema nüüdseks surnud isal) ja tema perekonnanimi on Eestis mitte levinud, kas oleks see mõjuv põhjus nõuda lapse perekonnanime vahetamist minu oma vastu sel põhjendusel, et laps ei peaks tulevikus isa perenimest tuleneva pärast tundma häbi, piinlikust, halvakspanu teiste poolt vms. Isa kallaletulek minule on Riigiteatajas avalikult leitav seni kuni poiss saab 10-aastaseks.

Lugupidamisega

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui Teil ja lapse isal on ühine hooldusõigus, on lapse perekonnanime muutmiseks vajalik mõlema vanema nõusolek. Kui lapse isa keeldub nõusolekut andmast, on võimalik kohtult taotleda otsusõigust lapse perekonnanime muutmiseks - kui kohus vastava otsusõiguse annab, on Teil võimalik esitada lapse isa nõusolekuta perekonnaseisuasutusele taotlus lapse nime muutmiseks (kokkuvõttes otsustab lapse perekonnanime muutmise üle perekonnaseisuasutus).

Kas kohus peab avaldust põhjendatuks, on keeruline öelda - seda mõjutavad mitmed asjaolud, muuhulgas see, kas isa osaleb lapse elus või mitte. Pelgalt asjaolu, et lapse perekonnanimi ei ole Eestis levinud, põhjenduseks olla ei saa. Seega eelkõige proovige jõuda lapse isaga nimemuutmises kokkuleppele, see oleks kindlasti parim variant.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand