Perekonnaõigus


Küsimus: Kas elatise arvutamiseks peaks kokku arvestama tunnid ja ööpäevad mil laps oli minu juures?27.01.2022

Tere
Meil on sõlmitud kohtus suhtluskord. Laps on iga teine nädalavahetus minu juures ja pool suvevaheajast (2nädalat isa ja 2 nädalat ema juures jne kuni suve lõpuni). Kuidas arvestada elatise suurust? Mina saan nii aru, nädalavahetus algab kell 18.00 reede õhtul ja kell 8.00 viin lapse esmaspäeval kooli (see on suhtluskorras määratud). Nädalavahetuse pikkus on seega 62 tundi. Aastas oli laps minu juures 22 nädalavahetust seega 62 x 22 saan 1362 tundi. Jagan 24-ga, saan ümmarguselt 56 ööpäeva. Suvel oli laps minu juures 42 ööpäeva, käisin lapsega kahel reisil 8 ja 15 ööpäeva pluss suur reede oli laps minu juures. Seega kõik need kokku liites oli laps minu juures 122 ööpäeva. Jagan siis 12 kuuga läbi ja saan, et keskmiselt on laps 10 ööpäeva kuus minu juures. Kas nii peaks siis seda arvutama, kalkulaatori järgi oleks siis elatissumma 71,14, kas ma pean siis maksma seda summat terve 2022 aasta ja siis 2023 aasta alguses jälle 2022 aasta ööpäevad kokku lugema ja siis saan teada millise summa ma 2023 aastal pean maksma.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

01.01.2022 jõustunud perekonnaseaduse § 101 lõike 6 kohaselt olukorras, kus laps laps viibib kohustatud vanema juures aasta jooksul keskmiselt seitse kuni viisteist ööpäeva kuus, vähendatakse elatise summat proportsionaalselt kohustatud vanemaga koos veedetava ajaga. See tähendab tõepoolest seda, et arvutatakse ühe kalendriaasta lõikes kuu keskmine päevade arv, mille laps veedab suhtluskorra alusel lahus elava vanemaga. Igakuine elatis on igal kuul üks kindel summa.

Teie poolt kirjeldatud arvutuskäik on minu hinnangul igati adekvaatne, määramaks kindlaks Teiega veedetud keskmise päevade arvu ühes kalendrikuus.

Kui suhtlemiskorras erilisi muutusi ei toimu, ei peaks ma tingimata vajalikuks iga-aastaselt konkreetsete päevade kokkulugemist ja elatise summa kohandamist. Asjakohane oleks see pigem olukorras, kus suhtlemiskorras toimuvad märkimisväärsed muutused.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand