Perekonnaõigus


Küsimus: Kas täitur peab uue kompromissi puhul tühistama eelneva võla ja lõpetama vara arestimise?14.02.2023

Elatise osas oli tekkinud mais 2022 300 eurone võlg ja arestiti auto. 600 eurose võla tõttu juulis 2022 arestiti korter. Võlg on kasvanud 1200 euroni pluss 400 eurot elatisraha on maksnud sotsiaalkindlustusamet (august 200.- ja september 200.-).
Septembrist 2022 jõustunud uue Kompromissi punktis on kirjas et kostjad (lapsed ühisest abielust ja nende esindaja) kinnitavad, et neil ei ole Kompromissi kinnitamise järel hageja (laste isa) vastu mingeid varalisi ega mittevaralisi nõudeid, mis võivad tuleneda hagi aluseks olnud õigussuhtest.
Täiturile on saadetud e-mail et kuna on uus Kompromiss siis palume lõpetada võlg ja arestimine. Tänaseni, s.o 8.jaanuarini 2023 pole seda täituri poolt tehtud.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Elatise suurust muudetakse alates elatise vähendamise hagi esitamisest, mitte tagasiulatuvalt, seega juba tekkinud elatise võlgnevus jääb alles.

Kui elatise nõudja on nõus võlgnevusest loobuma, siis on tal võimalik täitemenetlus igal ajal lõpetada - kui jõuate omavahel kokkuleppele, et elatist ei nõuta ka uuele lahendile eelneva aja eest, siis tuleb elatise nõudjal pöörduda täitemenetluse lõpetamiseks kohtutäituri poole.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand