Perekonnaõigus


Küsimus: Palju tuleb hakata maksma mõlemal lapsevanemal täisealise lapse kontole iga kuu (märts 2024)?21.12.2023

Tere,

Laps saab täisealiseks märtsis 2024. Õpib gümnaasiumis ja hetkel vähemalt 1,5a elab ema juures ehk kodus edasi. Hetkel teine lapsevanem (kes ammu elab/töötab Soomes) on kandnud kohtuotuse (ei mäleta aastat) järgi 292eur. elatisraha teise lapsevanema kontole iga kuu (st. et viimane makse toimub veebruaris märtsi eest). Sooviks teada, kas Eesti seaduses on kirjas kui palju tuleb hakata maksma mõlemal lapsevanemal täisealise lapse kontole iga kuu? Kas miinimumpalgast pool ehk 410 eurot? Võib juhtuda, et teine lapsevanem otsustab, et enam ei toeta peale lapse täisealiseks saamisel siis kuidas tuleb edasi toimida lapsel, kes on saanud just täisealiseks?

Vastust ootama jäädes.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Täisealise lapse elatis on vajaduspõhine ehk oleneb lapse vajaduste suurusest, miinimummäära siin kehtestatud ei ole. Lapse igakuised ülalpidamiskulud tuleb arvutada kokku ja jagada pooleks - pool jääb ühe vanema kanda, pool teise vanema kanda.

Kui lahus elav vanem ei ole nõus vabatahtlikult lapsele edasi elatist maksma, tuleb lapsel pöörduda elatise väljamõistmiseks kohtu poole. Laps on kohtumenetluses hagejaks, st vanem teda enam ei esinda. Loomulikult saab vanem last abistada vajalike dokumentide koostamisel, samuti võib lapsel olla lepinguline esindaja.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand