Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas käib eakale eestkostja määramine, kas selleks peaks olema välismaal elav sugulane, omavalitsus või mina kes hoolitseb aga olen kauge sugulane?10.01.2024

Olen eaka inimese kaugem sugulane. Lapsi tal ei ole. Vanemad on juba ammu surnud. Tal oli õde, kuid ta suri juba 7-8a tagasi. Ainus lähedasem sugulane, kes tal on, on õe tütar, kes ei ela Eestis juba viimased 15+ aastat. Olen aidanud oma eakat sugulast igasugustel toimetustel, kui ta veel oma kodus elas, kuid, kui eakas sugulane asus elama hooldekodusse, siis olen aidanud igakuiselt tal tasuda hooldekodus kohatasu, sest pensionist ta välja ei tule. Viimastel kuudel on inimese mentaalne seisund väga halb ja ta enam ei saa aru, mis on minevik ja mis on olevik, kus ta on ja miks ta on. Sellega seoses tahaks esitada kohtule taotluse saada tema eestkostjaks. Siit ka küsimused. Eakas sugulane on minu isale vanatädi.
1. Kas minul, kes on tema kaugem sugulane, on õigus taotleda tema hooldusõigust?
2. Kas saab kohus otsustada, et tema õetütar, kes on kõige lähem sugulane, kuid kes elab püsivalt välismaal, saab olla tema eestkostja?
3. Kas kohus saab üldse määrata tema eestkostjaks omavalitsuse, sest olen liiga kauge sugulane?
4. Kuna olen nii kauge sugulane, kas ma saan algatada eestkoste seadmise vaid läbi kohaliku omavalitsuse või on mul võimalus ka otse kohtusse pöörduda?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui eestkoste seadmine on vajalik, ei pea isiku eestkostjaks olema tingimata kõige lähedasem sugulane - arvestades Teie ja eestkostet vajava isiku seniseid suhteid, võiks Teie määramine eestkostjaks olla põhjendatud. Loomulikult peab eestkostja vastama ka seadusega sätestatud nõuetele, mis tulenevad PkS § 204 lõikest 1.

Kohalik omavalitsus määratakse eestkostjaks siis, kui ei leita sobivat füüsilist isikut. Nagu eelpool märkisin, kui Teil on selleks soov, Te olete siiani eaka eest hoolitsenud ja sobite eestkostjaks, eelistab kohus eestkostja määramisel kindlasti füüsilist isikut kohalikule omavalitsusele.

Eestkoste seadmiseks tuleks Teil pöörduda kohaliku omavalitsuse poole, kes nõustab ja vormistab vastava avalduse.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand