Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas eristatakse, et abikaasa ostis pärandi müügist saadud korterid, kas see on lahusvara nagu pärand?12.01.2024

Mees sai pärandi, mille müügist ostis ta abielu vältel ühe kortermaja kolm korterit enda nimele. Aasta oli 2003. Lisaks ostsid nad abikaasaga koos neljanda korteri ühisomandisse. Kuidas näeb abielu lahutuse korral välja vara jagamine? Pärandvarast ostetud kinnisvara on ju justkui lahusvara ja see ei tohiks jagamisele minna?! Või siiski?
Jagamisele peaks minema vaid see üks korter, mis on ühisvara.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Perekonnaseaduse § 210 lõike 2 kohaselt kohaldatakse asjaolule või toimingule, mis on tekkinud või tehtud enne hetkel kehtiva seaduse jõustumist, asjaolu tekkimise või toimingu tegemise ajal kehtinud seadust. Seega tuleks ühisvara koosseisu kindlaks määramisel lähtuda kuni 01.07.2010 kehtinud perekonnaseadusest.

Selle järgi on abikaasade ühisvaraks abielu kestel omandatud vara, sealhulgas abikaasa lahusvara eest omandatud vara (pärandina saadu on abikaasa lahusvara). Küll aga lubab toona kehtinud perekonnaseaduse § 19 lõike 2 punkt 3 kohtul kõrvale kalduda abikaasade osade võrdsusest olukorras, kus ühisvara on omandatud ühe abikaasa lahusvara arvel.

Seega on pärandvara müügist soetatud korterite näol küll tegemist abikaasade ühisvaraga, kuid kohus võib ühe abikaasa lahusvaralist panust arvestades ühisvara jagamisel kõrvale kalduda abikaasade osade võrdsusest. Kas ja millisel määral, on juba iseasi, ja seda ma kahjuks antud asjaolude pinnalt prognoosida ei saa.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand