Perekonnaõigus


Küsimus: Kui pikalt tagantjärgi on vaja koguda kuludokumente, et gümnaasiumis õppivale 19-aastasele nõuda teiselt vanemalt elatist?25.01.2024

Tere
Kuna teine vanem keeldub gümnaasiumis õppivale 19-aastasele lapsele elatist maksmast ning plaan on ette võtta kohtutee elatise väljamõistmiseks, siis kui pikalt tagantjärgi on vaja koguda kulusid tõendavaid dokumente?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Selles küsimuses ei ole ühtset nö reeglit, kui pika perioodi kohta tuleb ülalpidamisarvestus hagiavalduse tarbeks koostada. Mida pikem on periood, seda täpsemalt on võimalik arvutada iga kuluartikli kohta keskmine kulu - nt kommunaalkulude keskmine suurus, arvestades kulu nii soojemal kui ka külmemal ajal.

Reeglina esitatakse kohtumenetluses lapse ülalpidamiskulude suuruse tõendamiseks 3-6 kalendrikuu keskmised kulud, väga hea ülevaate annavad kulutused 12 kalendrikuu kohta arvestatuna. Arusaadavalt päris kõiki kulusid tagasiulatuvalt tõendada ei olegi võimalik, siis tuleb esitada kohtule põhjalik selgitus kulu suuruse ja vajalikkuse osas.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand