Perekonnaõigus


Küsimus: Kas abieluvaralepingut saab muuta ja kes otsustab tingimuste ja senise vara üle?06.02.2024

Tere. Meil oli sõlmitud abieluvaraleping, ühisvara oli jagatud ebavõrdselt. Nüüd me ikkagi soovime meie vara teistmoodi jagada (võrdselt), seega vajame abieluvaralepingus muudatused teha. Kas selline tehing on lubatud üldse? Kas meie vana abieluvaralepingut tühistatakse ja vormistatakse uus? Meil praegu kehtib lahusvararežiim, mul ostetud auto, mis on hetkel minu lahusvara. Juhul, kui vana abieluvaralepingu tühistatakse ja vormistatakse uue, kas meie vana lahusvararežiim tühistatakse ka ja auto, mis oli ostetud lahusvararežiimi perioodi jooksul läheb meie ühisvarasse? Loodan, et küsimus on selge)

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui saan Teist õigesti aru, seisneb Teie küsimus selles, kas abieluvaralepinguga määratud lahusvararežiimi on võimalik muuta uue lepinguga ühisvararežiimiks. Vastus Teie küsimusele on jaatav - uue abieluvaralepinguga on abikaasadel võimalik muuta olemasolev lahusvara varasuhe ühisvara varasuhteks.

Uue lepingu alusel ei muutu lahusvara varasuhte ajal omandatud esemed automaatselt ühisvaraks, kuid soovi korral on abikaasadel võimalik lepinguga otsustada, et lahusvaraks olev ese on edaspidi poolte ühisvarasse kuuluv.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand