Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas on seadustes reguleeritud alimentide maksmine kui oled töövõimetu ja sissetulekut ei ole?12.02.2024

Minu vend sai 3,5 aastat tagasi diagnoosiks kaugele arenenud vähk. Samal ajal nõudis tema abikaasa lahutust. Lahutus toimus, vara jagati ära. Neil on kolm last - kaks on oma elu peal ja noorim on praegu 15-aastane ning elab ema juures. Vastavalt kokkuleppele maksis vend tööl käimise jooksul alimente 290 eurot kuus. Eksabikaasa ei olnud nõus, et raha läheks kohe lapse arvele ja raha läks eksabikaasale. Nüüd on venna olukord kahjuks kapitaalselt halvenenud. Tööl käia ta ei jaksa ja ta on praegu haiguslehel. Palun andke nõu kuidas on seadustes reguleeritud alimentide maksmine kui oled töövõimetu.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Alaealise lapse elatise suurus oleneb mitmetest asjaoludest - rolli mängivad nii lapse ülalpidamiskulud kui ka vanemate varanduslik seisund. Kui üks vanematest ei ole võimeline tööl käima ja tema majanduslik seisund on oluliselt kehvem teisest vanemast, võib olla põhjendatud lapse ülalpidamiskohustuse ebaproportsionaalne jagamine vanemate vahel (ehk ema kanda võiks jääda antud juhul kulutustest suurem osa kui isa kanda).

Nö täpset elatise suurust ma nimetada ei saa, see oleneb konkreetsetest asjaoludest - kui suured on vanemate sissetulekud, millised on lapse igakuised vajadused, kui tihti suhtleb laps lahus elava vanemaga jms.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand