Perekonnaõigus


Küsimus: Kui pikaks võib kujuneda protsess kohtus elatise väljanõudmiseks, kui teise vanemaga ei saada kontakti?12.02.2024

Kohtujuristi poolt on välja saadetud kohtumäärus. Menetlustoiminguks Menetlusse võtmine ja kirjaliku vastuse nõue. Sisuks välja mõista teiselt vanemalt elatis tagasiulatuvalt pluss tulevikus elatis miinimumsummas.
Kui pikaks võib protsess Eesti kohtupraktika järgi kujuneda, kui teise vanemaga ei saa kontakti ning ta suure tõenäosusega tahtlikult väldib kohtukirja kätte saamist (pärast mida algaks 14 päevane periood kirjalikuks vastamiseks)? Kas antud toiming võib kesta sellisel juhul kesta määramata aja, kui kostjaga ühendust ei saa ega kiri temani ei jõua? Või mida mina kui Hageja esindaja enda lapse kaitseks sellises olukorras veel teha saan/pean?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kohus võib menetlusdokumente isikule kätte toimetada mitmel erineval moel (eelkõige elektrooniliselt). Nö viimase variandina võib kohus menetlusdokumente kätte toimetada avalikult, avaldades vastava info väljaandes Ametlikud Teadaanded. Dokument loetakse avalikult kättetoimetatuks 15 päeva möödumisel väljavõtte väljaandes Ametlikud Teadaanded ilmumise päevast.

Seega loeb kohus menetlusdokumendid ühel hetkel kättetoimetatuks ka siis, kui isik üritab pahatahtlikult vastuvõtmist vältida. Kui dokumendid loetakse kättetoimetatuks, on kohtul võimalik teha asjas tagaseljaotsus. Kui pikk võiks olla sellises olukorras menetlusaeg, on kahjuks keeruline öelda.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand