Perekonnaõigus


Küsimus: Kas abikaasa kõrvalsuhte tõttu võib tema käitumist lugeda väärituks ja kas see mõjutab ka lahutusprotsessi?14.02.2024

Tere. Minul ja mu abikaasal on kaks last. Eelmise aasta lõpus andis mu abikaasa teada, et soovib meie suhte lõpetada. Tegime digitaalselt allkirjastatud, kuid notariaalselt mitte kinnitatud kokkuleppe, milles on kirjas, et mina olen nõus maksma lastele 200 eurot kuus elatist. Suuliselt sai kokku lepitud, et mina otsin endale eraldi elamise, mida oma sissetulekuga endale lubada saan ning lähme rahumeelselt laiali.

Selgus, et abielu lõpetamise põhjuseks oli abikaasa kõrvalsuhe, mis on minu arusaama järgi kestnud meie abielu vältel teadmata aja. Abikaasa tõigi ühel hetkel oma armukese meie üürikorterisse ning andis mulle lühikese tähtaja väljakolimiseks (kuni palgapäevani). Minu sissetulek on alla keskmise, 850.- bruto, millest jääb kätte 755.- ning maksta sellest seadusega kehtestatud miinimumtasu ei oleks üksinda elamise kõrvalt võimalik. Kas on õige lugeda mu abikaasa käitumist väärituks, seoses abieluväliste suhtega ning oma uue kaaslase toomisega meie koju? Meie üürikorteri eest olen siiani maksnud mina.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Mõistan, et inimlikult on olukord Teile pettumust valmistav, kuid abielu lahutamisele Teie poolt kirjeldatud asjaolu mõju ei oma. Kui üks abikaasadest soovib abielu lahutada ja leppimisvõimalust ei näe, siis abielu igal juhul lahutatakse. Kui abikaasad ei saa abielu lahutamise osas ise kokkuleppele ja abielu ei saa seetõttu lahutada perekonnaseisuametis, siis on mõlemal abikaasal õigus pöörduda abielu lahutamise hagiga kohtu poole.

Kui varasemalt kokku lepitud elatisraha summa ületab Teie rahalised võimalused, siis peate sellest laste emale teada andma ja tasuma elatist enda sissetulekule sobivas summas. Kui laste ema sellise elatisraha suurusega ei nõustu, on tal võimalik pöörduda elatisraha väljamõistmiseks kohtu poole - siis on kohtu otsustada, milline on õiglane elatise suurus, arvestades laste vajadusi ja vanemate rahalisi võimalusi.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand