Perekonnaõigus


Küsimus: Kas mõni aasta pärast varade jagamist on eksmehel veel õigust midagi nõuda?19.02.2024

Tere. Lahutasin paar aastat tagasi. Enne lahutust müüsime ühisvaras oleva maja, saadud raha jagasime pooleks. Peale seda tegime varalahususe st varaühisuse lõpetamise lepingu notaris (selleks ajaks enam ühist kinnisvara polnud). Ühesõnaga kõik sai jagatud, ning seejärel mõned kuud hiljem lahutasime. Nüüd aga eksmees pressib minult raha välja, et ta kunagi ammu maja remontimisele (mis maha sai müüdud) pani tema veidi rohkem raha sisse, kuna tal veidi suurem palk oli. Mõlemad käisime tol ajal tööl, kõik arved ja laenud 20 aasta jooksul maksime pooleks, kummagi kogu palk läks maja remondiks ja perele. Kas on tal mingigi õigus tagantjärgi minult raha välja pressida? Või on see pigem juba politsei teema, et peaksin politseisse väljapressimise pärast avalduse andma?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Teie kirjelduse järgi asuksin seisukohale, et varaühisuse ajal tekkinud ühisvara olete endise abikaasaga juba ära jaganud - st ühisvaraks olev kinnistu on müüdud ja müügitulu omavahel jagatud.

Asjaolu, et endine abikaasa on oma sissetulekust Teist suurema osa maja remontimiseks kasutanud, ei anna talle õigust Teie vastu käesoleval juhul nõuet esitada. Mõlema abikaasa sissetulek on varaühisuse varasuhte korral käsitletav ühisvarana ja rohkem panustanud abikaasale ei anna see nõudeõigust teiselt abikaasalt selle eest hüvitist nõuda.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand