Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas ma saan lahutusel hüvitist kui remontiseime abielu ajal mehe enne abielu kinkelepinguga saadud maja?08.04.2024

Käsil on lahtus ja soovime ühisvara jagada. Abielu ajal elasime koos mehele kuuluvas majas (päris maja kinkelepinguga enne abiellumist). Maja oli väga kehvas seisus ja oleme 10a jooksul seal teinud ühiselt kapitaalremondi alates katuse vahetusest kuni teise korruse väljaehitamiseni. Küsimus on kuidas neid parendusi hüvitada teisele poolele? Kes otsustab kui palju maja väärtus on suurenenud? Enne abiellumist maksin kinni maja uute ahjude ehitamise kas see raha kuulub ka hüvitamisele. Ühisvara hulka kuuluvad meil autod ja mehe firma mis loodi abielu ajal. Kuidas jagatakse firma vara? Mees pakub teenuseid ja raha laekub firma arvele aga ta pole sealt raha ehk oma palka välja võtnud kuidas ja kas seda jagatakse? Kui ühist kinnisvara ei ole aga on autod ja firma kas need on vaja jagada ühisvara jagamise lepinguga notariaalselt?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui olete abielu ajal abikaasale lahusvarana kuulunud maja ühiselt parendanud ja selle väärtus on selle tulemusel märkimisväärselt kasvanud, võiks Teil sellest tulenevalt olla abikaasa vastu hüvitise nõue. Ühisvarana võiks olla käsitletav see rahaline väärtus, mille võrra on maja väärtus kasvanud teie ühise töö ja panuse tulemusel. Ühisvara jagatakse abikaasade vahel võrdsetes osades. Vastavate asjaolude tõendamine on keerukas, seega võimalusel üritage omavahel kokkuleppele jõuda ja kohtumenetlust vältida.

Nii hüvitise maksmise, autode kui ka ettevõtte jagamise osas saate sõlmida notari juures ühisvara jagamise lepingu. Ühisvara jagatakse omavahel kokkuleppel, siin ei ole otseseid reegleid - näiteks saab üks abikaasa nii ettevõtte kui ka autod endale ja maksab teisele abikaasale selle eest hüvitist või saab üks abikaasa ühe auto, teine abikaasa teise auto ja ettevõtte ning maksab viimase endale saamise eest hüvitist. Kokkuleppele jõudes ei pea jagama ühisvara võrdsetes osades. Kui kohtuvälist kokkulepet ei saavutata, siis on võimalik mõlemal abikaasal ühisvara jagamiseks kohtu poole pöörduda (kohus jagab ühisvara abikaasade vahel juba võrdsetes osades).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand