Perekonnaõigus


Küsimus: Kas elatisraha võlgnevuse eest jääb lahutuse korral korter mulle ja lastele? 16.12.2011

Tere,
Elatisrahad on kohtu kaudu määratud aga kohtutäituri juurde ei ole ma kohtuotsust veel viinud. Kas on oluline millal ma selle kohtutäiturile viin? Lihtsalt reaalsus on see, et mul ei ole ka kohtutäituri abiga sealt midagi loota aga siiski.
Olen kuulnud juhustest, kus täiskasvanud lapsed, kelle isa ei ole neid kasvatanud/toetanud, on sattunud vanadekodusse ja lapsed on kohustatud selle eest maksma. Mis selle eest kaitseks? Kas kohtuotsus elatisrahade maksmise kohta kaitseb?
Lisaks maksan olude sunnil eluasemelaenu, mis on võetud eksabikaasa nimel ja mis on ühisvara. Kuna elasin seal lastega, siis ei saanud tekitada olukorda, et laen üles öeldakse ja korter müüki pannakse.
Kui kohtus läheb varajagamiseks, kas see, kui tõestan, et laenu olen ainult mina maksnud ja eksil on elatisraha võlgnevus mulle pea sama suur, kui korteri hind, annab mulle õiguse saada korteri ainuomanikuks?

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Teil oleks siiski mõistlik kohtuotsuse täitmisele pööramiseks kohtutäituri poole pöörduda ning seda isegi juhul, kui ei ole loota, et kohtutäituri tegevusest võla sissenõudmisel abi võiks olla. Sellisel juhul olete teinud kõik endast oleneva, et saavutada elatise maksmine lapsele ning juhul, kui reaalseid laekumisi ei toimu, on see tulevikus aluseks lapse vabastamiseks oma isa ülalpidamise kohustusest.
Kui korter on soetatud abielu ajal ning ühisvara jäi abielu lahutades jagamata, siis on korter siiamaani Teie ja eksabikaasa ühisvara. Laenumaksete ainuisikuline maksmine ja samas ulatuses elatise võlgnevus on ühisvara jagamisel heaks argumendiks korteri Teie ainuomandisse jätmiseks. Lõpliku otsuse selles saab siiski langetada kohus.