Perekonnaõigus


Küsimus: Kui kohtuotsusega määratud elatist ei maksta ettenähtud ulatuses, kas võin pöörduda täituri poole või pean uuesti kohtusse pöörduma?27.12.2011

Tere,
Lapse isa on tasunud lapsele elatist mitteregulaarselt (kohtus saavutasime kompromisslepingu mille järgi pidi ta tasuma 139.- kuus, lisaks 5 kuud võlas olnud summa). Seni on lapse isa tasunud iga kuu 10.- eurot elatist lapsele ja 10.- eurot võlga, seda on ta kajastanud maksekorralduses. Minu küsimus oleks, kas ma pean uuesti pöörduma kohtu poole, kuna isa maksab mitteregulaarselt või võin pöörduda otse kohtutäituri poole? Kuskilt foorumist lugesin, et kui lapsevanem maksab ja ei põgene maksmise eest, siis ei saa kohe täituri poole pöörduda vaid peab esitama vastava kirja kohtusse.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui kohtu poolt on elatis juba välja mõistetud, tuleb selle kättesaamiseks pöörduda ikkagi kohtutäituri poole, mitte uuesti kohtusse. Elatise mittekohase maksmise all võib mõista nii olukorda, mil ülalpidamiseks kohustatud isik ei maksa üldse elatist, kui ka olukorda, mil elatise maksmine ei toimu piisavas mahus.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand