Perekonnaõigus


Küsimus: Isa tööandja poolt kontole kantav elatisraha on varasemast tulumaksu võrra väiksem, kas see on õige?27.12.2011

Tere!
Alates aastast 2006 on kohtu poolt laste isalt välja mõistetud elatis kahele lapsele. (sõnastus - mitte vähem, kui pool Vabariigi Valitsuse kehtestatud kuupalga alammäärast). Seega, kahele lapsele kokku 1 miinimumpalk.
Laste isa töötab, raha kannab üle tema töökoha raamatupidaja. Kuni selle aasta alguseni oli kõik korras, tema kandis mulle 4350 krooni, millelt mina maksin tulumaksu. Aga nüüd, uue seaduse jõustumisega kannab tema raamatupidaja mulle ainult 219 eurot, seletades seda sellega, et elatis on nüüd tulumaksuvaba ja mina saangi tulumaksu osa vähem kätte. See pole ju õige. Olen helistanud maksuametisse ja käinud kohtu kantseleis, kus sain vastuseks, et jah, mina olen asjast õigesti aru saanud ja summa on vale. Aga öeldi ka, et nemad sellega ei tegele, kui muidu ei saa, andku ma asi kohtusse. Raamatupidaja pole (laste isa sõnul) nõus kusagile helistama ega midagi uurima. Tema teab, et ta kannab kõik õigesti ja kõik. Kelle poole ma peaks pöörduma, et summa õigeks saada? Kas tõesti tuleb uuesti kohtusse minna?

Ette tänades,
kahe lapse ema

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Maksu- ja tolliameti seisukoha järgi tuleb tõepoolest elatist tasuda vastavalt kohtuotsuses nimetatud summale ja tähtsust ei oma asjaolu, et alates 1.01.2011 elatis enam tulumaksuga maksustatav ei ole.

Arusaamatuks jääb raamatupidaja tegutsemine, kuna tööandja peab elatise töötasust kinni vaid töötaja palvel ja seega peaks igati arvestama töötaja soovi. Soovitan laste isal veelkord pöörduda raamatupidaja juurde ja lahendada antud arusaamatus. Juhul, kui raamatupidaja mingil põhjusel laste isaga elatise summa osas siiski ei nõustu, võib ju laste isa Teile isiklikult elatist maksma hakata, avaldades selleks vastavat soovi raamatupidajale.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand