Perekonnaõigus


Küsimus: Mida teha kui lapse ema ei pea kinni ühestki kirjalikust kokkuleppest?03.01.2012

Tere. Mure selline, et lapse ema ei lubanud mul lapsega kohtuda. Pöördusin lastekaitsesse ja sai sõlmitud kirjalik kokkulepe. Kahjuks ka see ei toimi. Ühendust lapse emaga pole võimalik saada, kirjadele ega kõnedele ka ei vastata. Samuti ei ole mul õigust tema arvates teada lapse elupaika. Kas tal on õigus mulle seda mitte öelda? Üheski last puudutavas küsimuses pole ka võimalik rääkida. Meil on muidugi ühine hooldusõigus. Minu arvates on mul õigus teada oma lapse käegäigust ja kus ta elab ja kuidas ta elab. Laps on kahe aastane. Asja teeb raskeks asjaolu, et selle keelamise taga on minu lapse ema vanemad, seda on ta mulle ka varem tunnistanud, et tema ema ja isa ei luba minuga suhelda. Kas kolmandatel isikutel - nagu vanavanemad - on selline õigus olemas kui lapsel on olemas mõlemad vanemad. Arvan seda oma lapse ema ütluste põhjal. Peale kirjalikku kokkulepet sain veeta lapsega aega ainult ühe korra. Nagu see üks kord ära oli, peale seda kõik. Mida sellises olukorras ette võtta?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Otseloomulikult on Teil õigus teada, kus Teie laps elab ja samuti saada informatsiooni tema käekäigu kohta.

Lapse vanavanemad on antud juhul kolmandad isikud, kellel puuduvad lapse suhtes sellised õigused ja kohustused, kui lapse bioloogilistel vanematel. Seega puudub neil igasugune õigus takistada Teid lapsega suhtlemisel.

Kui lapse ema lastekaitsespetsialisti vahendusel sõlmitud kokkulepet rikub, on ainukeseks võimaluseks pöörduda lapsega suhtlemiskorra määramiseks kohtu poole.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand