Perekonnaõigus


Küsimus: Kui abikaasa kingib kaasomandis oleva korteri oma osa mulle, kuidas siis jaguneb korter lahutusega?09.01.2012

Tere!

Enne abielu ostsin elukaaslasega korteri (võtsime pangalaenu). Korter on meil kaasomandis, 1/2 osa kummalgi. Eluasemelaenu tagatiseks on meie enda korter ja abikaasa vanemate maja (viimase peale on seatud hüpoteek). Oleme abielu lahutamas, abikaasa kolib välja, mina jään korterisse edasi elama. Abikaasa on nõus oma osa korterist mulle kinkima. Eluasemelaen jääks ka pärast kinketehingut meie mõlema nimele seniks, kuni oman piisavat sissetulekut, et pank nõustuks laenu ainult minu nimele vormistama.
Küsimus: Mis roll on erinevatel osapooltel kinkimise protseduuris (pank, abikaasa vanemad - kas nemad peavad olema kinketehinguga nõus?)?

Lisaküsimus: Kui kinketehing toimub, aga abielu ei lahutata, siis mis õigused on mu abikaasal korterile tulevikus? Kas temal oleks siis lahutuse korral õigus ainult poolele enda kingitud korteri osast (kuna kinketehing toimus abielu ajal) ja minule jääks lahusvara hulka kuuluv 1/2 osa korterist ja pool tema kingitud 1/2-st korteri osast?

Lisaküsimus: mismoodi ja kuidas vormistada kinkelepingut, et korter jääks 100%-liselt minu nimele ja abikaasal puuduksid sellele tulevikus õigused?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Käesoleval hetkel on nii Teie kui ka Teie abikaasa osa korterist mõlema lahusvara, kuna omandati enne abielu sõlmimist. Kui Teie abikaasa kingib oma osa korteri kaasomandist Teile, on seegi Teie lahusvara, kuna abielu ajal kinke teel omandatu on kinkesaaja lahusvara. Sellest tulenevalt puuduks vastava kinkelepingu tegemisel Teie abikaasal igasugune õigus antud korterile (selle osale).

Kinkeleping tuleb koostada notariaalselt tõestatud vormis, mistõttu saate täpsemat informatsiooni selle kohta küsida notari käest.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand