Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas saada isa nõusolekut, kui isa ei ole valmis suhtlema?11.01.2012

Tere!
Elame perega Soomes alates augustist. Lapsed 8- ja 14-aastased, läksid Soomes kooli. Lapsed on mul eelmisest abielust.
Praegusel abikaasal, kellega olen olnud abielus 4 aastat, on töökoht, elamine olemas. Ise sain kah just kõik paberiasjad korda, kuid lastega on asi väga keeruline.
Politseis nõuti minult laste isa nõusolekut. Seda ma aga ei saa mittemingisuguse valemiga. Isa pani samal päeval jooksu, kui viimane laps sündis. Pole päevagi näinud ega elatusraha saanud ja nüüd ...on vaja tema nõusolekut. Leidsin ta netist kuidagi üles. Saatsin kirja, kus selgus, et peidab ennast Soomes ja palus mul ennast mitte tülitada, et hoidku selle eest, kui härra närvi läheb. Saatis mu "seenele".
Lapsed ei tea ega mäleta (ei taha mäletada) teda. Neil on olemas väga hooliv ja armastav kasuisa kes annaks elu nende eest.
Mida ma peaksin tegema, et saada õigus otsustada ise oma laste saatuse ja elu üle. Tean, et selleks on kohtud, kuid kui pole võimalik mööda neid joosta, siis kas on olemas võimalus asju ajada läbi saatkonna?
Lapsed on Eesti rahvastikuregistrist välja kirjutatud, kuid Soome ei saa, kuna luba ei ole. Milline on kõige kiirem ja valutum variant seda saavutada?
Siiralt tänades,
T

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Juhul, kui soovite kõik lastesse puutuvad otsused ise vastu võtta ja teine vanem laste vastu mingisugust huvi üles ei näita, tuleks kaaluda laste ainuhooldusõiguse taotlemist. Kui aga soovite ise määrata laste elukohta, peab kohtult taotlema otsustusõigust laste elukoha üle. Kui puudub võimalus saada antud asjas kohtuvälisele kokkuleppele (nagu Teie olukorras), ei jää tõepoolest muud üle, kui pöörduda vastava avaldusega kohtu poole.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand