Perekonnaõigus


Küsimus: Mida peaksin tegema, et sünnitunnistusel lapse isana olev välismaalasest abikaasa ei saaks last Eestist salaja välja viia?31.01.2012

Tere!
Mul on laps (4 a) mitte EL riigist pärit mehega ja lapsel on 2 kodakondsust, ehk 2 passi. Kui ma otsustan Eestisse kolida ja lapse kaasa võtta, siis ma ei saa enam kunagi lapsega tagasi minna.
Siinse riigi seadus ütleb, et laps on mehe omand ja iga kord, kui ma riigist lahkun, on mul vaja isa notariaalselt kinnitatud luba. Kui ma otsustan Eestisse kolida ja nn oma mehe maha jätta, siis ta muidugi ei luba mind kunagi lapsega siit enam minema. Üksi saan reisida piiramatult.
Küsimus: kui ma elan lapsega Eestis, siis kas mu mees saaks näiteks lapsele Eesti passi ise taotleda ilma minu teadmata ja lapse salaja riigist valja viia?
Mul ei oleks selle vastu midagi, kui isa oma last vaatamas käiks, aga ma ei usalda teda. Kuna Eestist teistesse EL riikidesse reisides ei kontrollita passi, siis kas nt Kreekas või muus EL liikmesriigist valjudes piirivalve kontrollib andmeid?
Ma kardan et süsteemis võib auk olla ja jään oma lapsest ilma.
Kas saan teha teatud avalduse, et mu lapse isa ei saa mu lapsele ise Eesti passi taotleda ega riigist välja viia? Kas saaksin asju ajada Eesti poolega või pean rahvusvahelisel tasandil kohtus hakkama käima?
Eesti sünnitunnistusel on lapse isa registreeritud ja me ei ole abielus Eesti seaduse jargi.
Ette tänades!

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Teie kirjale ammendava vastuse andmiseks oleks vaja teada lisainformatsiooni, sh nii seda, millise teise riigiga on juhtum seotud, kui vana on laps, millises riigis ta elab hetkel jne. Asjassepuutuvat informatsiooni saate Lapseröövi konventsiooniga tutvudes https://www.riigiteataja.ee/akt/78339. Konventsiooni osalisriigid 2011. a seisuga on järgnevad: Albaania, Ameerika Ühendriigid, Andorra, Argentiina, Armeenia, Austraalia, Austria, Bahama, Belgia, Belize, Bosnia ja Hertsegoviina, Brasiilia, Bulgaaria, Burkina Faso, Costa Rica, Dominikaan, Ecuador, Eesti, El Salvador, Fidži, Gabon, Gruusia, Guatemala, Hiina, Hispaania, Holland, Honduras, Horvaatia, Iirimaa, Iisrael, Island, Itaalia, Kanada, Kreeka, Kolumbia, Küpros, Leedu, Luksemburg, Lõuna-Aafrika, Läti, Makedoonia, Malta, Maroko, Mauritius, Mehhiko, Moldova, Monaco, Montenegro, Nikaraagua, Norra, Panama, Paraguai, Peruu, Poola, Portugal, Prantsusmaa, Rootsi, Rumeenia, Saint Kitts ja Nevis, Saksamaa, San Marino, Seišellid, Serbia, Singapur, Slovakkia, Sloveenia, Soome, Sri Lanka, Suurbritannia, Šveits, Zimbabwe, Tai, Taani, Trinidad ja Tobago, Tšehhi, Tšiili, Türgi, Türkmenistan, Ukraina, Ungari, Uruguai, Usbekistan, Uus-Meremaa, Valgevene, Venemaa, Venetsueela.
Lapseröövi konventsiooni keskasutuseks on Eestis Justiitsministeerium. Lisainfo: telefon 6 208 183, e-post central.authority[A]just.ee.

Piirikontrolli puudutavatele küsimustele on samuti raske vastata, sest kunagi ei saa kindlalt väita, kuidas ühes või teises liikmesriigis piiriametnik oma tööd teeb ning kas ta kontrollib kõiki vajalikke andmeid või mitte.