Perekonnaõigus


Küsimus: Kas psüühiliselt haige ja ohtlik ema on võimalik kinnisesse hooldekodusse paigutada ka ilma eestkostet taotlemata?21.01.2012

Tere
Mul on mitu küsimust ühe teema kohta. Nimelt on mu emal kroonilise kuluga psüühiline haigus, mille tõttu on ta ettearvamatu ja vahel ka ohtlik endale ja teistele. Hetkel viibib ta ravil ja ootab kohtumäärust seoses inimese ründamisega tänaval. Mul soovitati hakata ema eestkostjaks, kuid ei soovi seda koormat endale võtta. Põhjus: ema ei soovinud mind ise kasvatada ja seda tegi ema-ema. Alates 7 eluaastast elasingi vanaema juures, enne seda küll ema juures, aga iga päev vannitas ja pani magama vanaema, koristamisest rääkimata. NB! Ema jäi haigeks umbes siis, kui olin 15.

Kas ema on võimalik kohtumääruse alusel panna kinnisesse hooldekodusse ka ilma eestkostet taotlemata?
Ema soovib oma korterit müüa. Juhul, kui ta lõpuks siiski hooldekodusse ei saa/ei taha ja korterit enam ei ole, kas olen kohustatud ta enda juurde võtma, kuigi ta on ohtlik (eriti lastele, see on hetkel värske kriminaalasjaga tõestatav) ja mul on endal alla aastane tütar?
Kas kohus võib määrata mult tema kasuks nn elatisraha, kui meie kolmeliikmelise pere sissetulek on kokku 980 eurot kuus ja kommunaalteenuste tasud on meie majas kõrged (talvel kuni 190 eurot)? Kui tõestan, et mind kasvatas hooldas vanaema, kas siis ei ole kohustatud ema aitama (eriti kui ema meid vanaemaga minu lapsepõlves rahaliselt üldse ei toetanud)?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kohus menetleb isiku paigutamist kinnisesse asutusse nii valla- või linnavalitsuse kui ka isiku eestkostja avalduse alusel, seega võib nimetatud avalduse esitada ka kohalik omavalitsus ja Teie ei pea eestkostjana menetlust algatama. Eeltoodust tulenevalt ei lasu Teil kohustust olla oma ema eestkostjaks, et paigutada teda kinnisesse hoolekandeasutusse, piisab vastavast kohtumäärusest.

Perekonnaseaduse § 103 lg 1 alusel võib kohus tõepoolest ülalpidamiskohustust piirata või sellest vabastada, kui kohustuse täitmist on ebaõiglane nõuda. Kindlasti läheb selle alla olukord, mil ülalpidamiseks õigustatud isik ei ole täitnud minevikus ülalpidamiskohustust käesoleval hetkel ülalpidamiseks kohustatud isiku ees (sarnaselt Teie olukorrale).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand