Perekonnaõigus


Küsimus: Mille järgi otsustab kohus elatisraha suuruse?23.01.2012

Seni olen maksnud elatist 195 eurot. Lisaks veel pool suurematest kuludest (nt suusad, huviring, kooli algus). Hinnad tõusevad ja kõik läheb kallimaks, lapse ema nõuab nüüd 240 eurot. Minule käib see veidi üle jõu, pakkusin vastuseks 220. Ja nüüd tekkiski tupik - keegi järgi ei anna. Kuidas asja lahendada? Kas kohus on ainuke tee? Ja kuidas kohtus seda summat arvutatakse? Osa korterikuludest + toit + riided? Arvete/tšekkide alusel? Aga harrastused jms? Erivajadusi lapsel pole.
Jutu jätkuks - üks tuttav, kellega rääkima sattusin, ütles, et kohtus lapse ema saab pigem vähem, kui rohkem, sellest mida mina hetkel pakkusin ja mingeid lisamakseid nagu praegu, kohe kindlasti ei tule. Ainult üks ja kindel makse. Võib see tõsi olla?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Teie tuttava kirjeldus vastab üldjoontes tõele, kuna tihti pöördutakse kohtu poole sellises suuruses elatisnõudega, mida tegelikkuses ei suudeta tõendada. Samuti mõistetakse elatis reeglina välja kindla summana, kuhu on nö lisamaksed juba sisse arvestatud.

Kohus määrab elatise ulatuse kindlaks lapse vajadustest lähtuvalt ja lapse vajadused on omakorda otseses seoses lapsele igakuiselt tehtavate kulutustega. Seega tuleb kohtus lapse vajaduste näitamiseks esitada erinevaid tšekke, arveid ja maksekorraldusi. Samuti tuleb tähelepanu pöörata vanemate võrdsuse põhimõttele, millest tulenevalt lasub lahus elaval vanemal ülalpidamiskohustus võrdselt last kasvatava vanemaga.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand