Perekonnaõigus


Küsimus: Kas elatisraha võib lasta ka kellegi teise kontole maksta?23.01.2012

Mu elukaaslasel on 5-aastane tütar, kelle võtame enda juurde elama, kuna lapse ema ei saa lapse kasvatamisega hakkama. Laps on pidevalt ripakil kuskil. Kas mu elukaaslane peaks taotlema endale hooldusõigust, et oleks meil tulevikus kergem igasuguseid last puudutavaid otsuseid teha? Kuidas saaks lapse emalt elatisraha nõuda ilma kohtuta? Soovime asja rahumeelselt korraldada. Kuna mu elukaaslasel on pangakonto kinni veel hetkel (tegeleme selle võla maksmisega), kas siis saaks seda elatusraha ka kellegi teise kontole kanda?
Abile lootma jäädes!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kindlasti on ainuhooldusõigusega vanemal lihtsam vastu võtta last puudutavaid otsuseid, kuid samas peavad ainuhooldusõiguse taotlemiseks esinema väga kaalukad asjaolud.

Kui ülalpidamiseks kohustatud isik vabatahtlikult elatise maksmise kohustust ei täida ja temaga kohtuväliselt kokkuleppele jõuda ei õnnestu, tuleb siiski vastava hagiga pöörduda kohtusse või esitada maksekäsu kiirmenetluse avaldus. Üldjoontes võivad vanemad pangakontos, kuhu elatist makstakse, ise kokku leppida.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand