Perekonnaõigus


Küsimus: Kas elatisraha nõudmisel tohib ähvardada lapsega kokkusaamise piiramisega?24.01.2012

Meil on lapse emaga hetkel vaidlus elatisraha suuruse üle. Temal on üks nägemus, minul natuke teine. Ütlen veel, et summad (ka minu pakutav) on tublisti üle kehtestatud miinimumi (145 eurot). Nüüd on aga vaidlustesse lisandunud uus "relv" lapse ema poolt. Ma kas maksan, palju tema küsib või lapsega kohtuda enam ei saa, või siis vahest ka saan, nt 1 tund liuväljal, tema nägemisulatuses. Tavaliselt on laps minu juures olnud ikka terve nädalavahetuse, koolivaheaegadel ka pikemalt. Seetõttu pean sellist ähvardamist solvavaks. Aga kui me kokkuleppele ei jõua ja ta tõesti ei luba last minu juurde, siis kuidas edasi käituda?
Lisan veel, et isegi kui ainult tunni saan oma lapsega koos olla, lähen ikkagi, sest igatsen väga. Või mida üldse teha?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kindlasti ei ole lapse emal õigust Teie ja lapse suhtlemist piirata. Lapse ülalpidamiskohustus ja lapsega suhtlemisõigus on täiesti eraldiseisvad asjad, mistõttu ei saa vaidlus elatise üle kuidagi mõjutada lapsega suhtlemise õigust. Paraku on antud olukord praktikas sageli esinev.

Kui lapse ema teeb jätkuvalt takistusi lapsega suhtlemisele, tuleks eeskätt üritada temaga jõuda suhtlemiskorras kohtuvälisele kokkuleppele (kaasata võib elukohajärgse lastekaitsespetsialisti). Kui see ei õnnestu, tuleks suhtlemiskorra kindlaksmääramise nõudega pöörduda kohtu poole.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand