Perekonnaõigus


Küsimus: Kui mees töötab Soomes ja maksab seal makse, kas elatisraha arvestatakse siis Soome seaduste järgi?26.01.2012

Tere,
Oleme elanud praeguse abikaasaga koos 7 aastat (sellest abielus pelgalt 5 kuud). Meil on 2 last, 4-aastane ja 7-kuune. Kuna abikaasa töötas Soomes, omab ta ka Soome sissekirjutust ja maksab sealseid makse. Hetkel elame Hiinas (nö komandeeringus mehe töökoha kaudu). Nüüd soovib mees lahutust... Soovin teada, millised on minu õigused lahutuse korral? Kas see omab ka mingit tähtsust, et ta maksab Soome makse, kas sellisel juhul on nt elatusraha tingimused/suurused erinevad? Meil mõlemal olid enne abielu omad korterid, kuid oleme kogu oma elu elanud nö mehe ostetud korteris. Kas sellest korterist on ka minul õigus mingit osa saada või on mehel kohustus tagada meile elamisase (minu korter on 1-toaline ja me ei mahu lastega sinna kuidagi elama, lisaks olen mõelnud selle kroteri müümise peale). Meie (mehe ostetud) kodu, kus oleme kogu elu elanud, on 2-toaline.
Kas minul on ka õigus saada alimente seoses tema sissetulekuga suurem protsent? Kui mees saab nt palka 5000 eurot miinus maksud, siis kas endiselt on mehe kohus maksta ainult pool miinimumpalgast (ca 145 eurot) või peaks see moodustama mingi protsendi tema sissetulekust?
Kui ka abikaasa omab abielu jooksul soetatud kogumiskontot, siis kas sellest rahast on ka pool minule määratud?
Ja kui sügisel saab minu emapalk otsa ning mul jääb ca aasta või rohkem palgata perioodi ennem kui laps lasteaeda läheb, siis kas sellel perioodil peab mees maksma topelt raha, et ka minu laenud ja muud kulud tasuda?
Ühesõnaga, milleks peaksin ma valmis olema, et tagada omna lastele samasugune heaolu ka pärast lahutust?

Ette tänades,
R.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Perekonnaseaduse §-i 72 kohaselt võib lahutatud abikaasa juhul, kui ta ei suuda pärast lahutust ühise lapse hooldamise tõttu ise enda ülalpidamise eest hoolitseda, nõuda teiselt abikaasalt endale ülalpidamist kuni lapse kolmeaastaseks saamiseni. Seega juhul, kui vanemahüvitise maksmine lõpeb, kuid lapsel puudub näiteks lasteaiakoht ja peate tema eest isiklikult hoolitsema, on alus ülalpidamise nõudmiseks täiesti olemas.

Alaealise lapse elatise ulatus määratakse kindlaks lapse vajadustest tulenevalt, mitte kindla protsendina ülalpidamiseks kohustatud isiku sissetulekust. Üldjoontes lasub lapse ülalpidamiskohustus vanematel võrdselt, kuid väga äärmusliku sissetulekute erinevuse korral võib kohus ülalpidamiskohustuse võrdsusest ka kõrvale kalduda.

Ka abikaasade pangakontodel olev raha on ühisvara, mistõttu on võimalik taotleda selle jagamist ühisvara jagamisel.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand