Perekonnaõigus


Küsimus: Elan lapsega Soomes ja ka lapse isa on Soomes, kuid oleme lahus, kuidas elatisraha nõuda?09.02.2012

Nii, minu mure on siis selline, et lapse isast lahus juba kaks aastat. Pole abielus olnud! Lapse isa elab Soomes, on ka sinna sisse kirjutatud ja käib tööl. Kolisime lapsega Soome mu õe juurde, juulikuu lõpus 2011, sain siia töö ja tahaks lapse siia sisse kirjutada aga lapse isa ei anna luba! Põhjendus on, et ta ei tea, mis see talle kaasa võib tuua! Mida edasi teha?
Last ta toetanud ei ole, kunagi 2010 maksis kaks kuud lapsele siis 3000 krooni, see oli siis veel krooni aeg ja sellest ajast saadik ei ole lapsele midagi maksnud.
Minu küsimus olekski siis seega selles, et kas ma saan ka tagantjärgi lapsele sisse nõuda elatise?
Meie tingimused peale lahku minekut olid, et ta tegeleb lapsega, otsab pooled riided ja kui ta võtab lapse kaks korda kuus nädalavahetustel enda juurde, tegeleb temaga ja ostab talle vajalikud asjad, nt riided, mänguasju jne, siis ma ei küsi temalt elatist aga kuna ta seda ei teinud siis siiani arvasin, et äkki ikkagi hakkab kunagi ja tuleb mõistus pähe. Siiani siis seda pole tulnud ja nüüd ta taksitab ka mul lapsega oma eluga edasi minemast, ehk siis võib juba esialgu öelda, et takistab minul lapsele normaalse elu pakkumist.
Laps ei saa minna lasteaeda siin, ei saa tervisekindlustust ega ka toetusi, mis talle siin riigis elades tuleksid. Meie ei saa ka oma korterit võtta, kuna lapsele peaks saama enne lasteaia koha, kuna hetkel kui mina käin tööl, hoiab mu õde minu last aga laps on nelja aastane ning vajab ikkagi lasteaia kohta.
Lapse isal tulevad siis aeg-ajalt tahtmised laps Eestisse viia ja paar korda olengi lasknud, aga Eestis käik käib nii, et laps visatakse vanavanemate juurde, kes on temaga terve nädalavahetuse ja siis tullakse pohmelliga lapsele järgi ja tuuakse Soome. Viimane kord ei toodud last minule tagasi, vaid viidi enda korterisse ja minule ei teatatud sellest midagi. Siis, kui lõpuks lapse isa kätte sain, öeldi mulle, et laps elab minu juures, kas tema ei või siis last enda juurde viia, miks tal peab selleks minu nõusolek olema. Hetkel tahaks veel teada, kas saaksin kuidagi moodi ka hooldusõiguse suhtes midagi teha, sest ma olen nõus sellega, et laps peab oma isaga kokku saama aga tingimustel, et isa ikka võtab lapse et temaga tegeleda, mitte selleks, et ta viia kusagile vanavanemate juurde ja siis ise pidutsema minna. Nüüdseks olen aru saanud, et ilma kohtuta me ei tee midagi, kuna piire muudetakse kogu aeg ja ei tooda last kokkulepitud ajal tagasi jne.
Mida ma saan ette võtta enda ja lapse kaitsmiseks? Ei saa nii, et võetakse laps, aga mitte selle jaoks, et lapsega koos olla! Mis riigi kohtusse ma pöörduma üldse pean või kuidas seda asja üldse ajama pean?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Antud juhul on Soome kohus pädevaks antud asja lahendamisel, st nii ülalpidamisasja kui ka hooldusõigusasja arutamiseks. Kas elatise nõudmine on võimalik ka tagasiulatuvalt, peate uurima juba Soome seadusandlusest. Enne kohtusse pöördumist tasuks aga kontakteeruda kohaliku sotsiaaltöötajaga ja üritada jõuda kohtuvälisele lahendusele.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand