Perekonnaõigus


Küsimus: Kas on võimalik, et mees maksab lapse emale suure summa ja siis naine ei nõua elatisraha, kuidas seda vormistada?15.02.2012

Tere, meil mehega on veider küsimus, niisiis soovis mehe lapse ema meie käest suurt summat ja ütles, et kui me selle raha anname, siis ta ei pane meile alimente peale. Kuna naine on ka varem seda öelnud ja usaldus tema suhtes täiesti puudub, siis mõtlesime, et kas oleks võimalik teha mingisugune leping temaga, mis hiljem oleks ka kohtus aktsepteeritav? Oleksin väga tänulik kui vastaksite, sest see juhtum sööb nii minu kui ka mu mehe närvid ära!
Parimate soovidega

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Sellise sisuga lepingut kindlasti teha ei tohiks. Igasugused kokkulepped, millega välistatakse vanema ülalpidamiskohustused oma alaealise lapse ees, on tühised ja sellest tulenevalt kohtus arvestamisele ei kuulu.

Igakuiselt makstava elatise eesmärgiks on tagada lapsele vajalik ülalpidamine ja seda regulaarselt, nimetatud lepingu sõlmimine seda tingimata ei garanteeriks ning lapse emal oleks jätkuvalt õigus lapse seadusliku esindajana elatise väljamõistmiseks kohtu poole pöörduda.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand