Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas isalt elatist nõuda, kui seni on maksnud lapsele toetuseks raha tema ema?16.02.2012

Tere,
Oleks väga tänulik, kui te vastaksite mu küsimustele. Kuna mu lapse isaga pole võimalik suhelda, olen suhelnud lapse isa emaga, lapsele vanaemaga. Lapse isaga suhtlemine selline, et kui mina räägin, siis tema ütleb, et olen loll ja ei tea midagi. Edasi ka selline suhtlemine kestnud juba 3 aastat. Aga siis see vanaema, ma ei pannud esimene aasta lapse isale alimente peale. Olin ise täiesti masenduses ja väsinud sellest võitlemisest lapse isaga. Saatis iga päev vähemalt 10 negatiivse sisuga sõnumit. Teine aasta hakkas vanaema kandma mulle raha ja kirjutas juurde, et see lapse elatisraha isa poolt. Nüüdseks aasta ja 1 kuu kandnud igal kuul erineval päeval ja lõpuks, järgmine kuu algul tagantjärgi aga viimasel kuul pole enam kandnud. Kuidas saaksin panna mehele alimendid? Kas ma peaksin ennem rääkima ka vanaemaga või ei? Kuidas seda kõike üldse teha, oleksin nüüd valmis panema alimendid aga ei oska kusagilt alustada?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Alaealise lapse ülalpidamiskohustus lasub eeskätt tema vanemal, mitte vanavanemal, seega on antud juhul lapse isa poolne elatise maksmise kohustus sisuliselt täitmata.

Elatise väljamõistmiseks tuleb Teil esmalt koostada vastav hagiavaldus ja seejärel esitada see kohtusse, samuti on võimalik elatise nõudmine läbi maksekäsu kiirmenetluse avalduse esitamise.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand