Perekonnaõigus


Küsimus: Mida teha, kui isal on elatisraha võlg ja nüüd laps läks isa juurde ja tahab hakata minult elatisraha nõudma?07.04.2012

Tere!
Olen kolme lapse ema. Poeg läks põhikooli lõppedes oma isa juurde, nüüdseks täiskasvanud ja kutsekool ka kohe lõpetatud. Eelmisel aastal läks ka üks tütardest isa juurde, ta sai oktoobris 18-aastaseks ja ähvardas mulle nüüd alimendid peale panna. Isal on aga eelmistest aegadest veel 2800 eurot alimnte maksmata. Kuna üks tütar elab minu juures ja käib koolis, kas teisel tütrel on õigus mind kohtusse anda? Või mida peaks edasi üldse tegema?

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Tere
Elatise nõudes on elatise saajaks laps. Seega on lapsel vanema suhtes elatise nõudeõigus. Juhul, kui teie tütar on seaduse järgi õigustatud elatist saama ja elab teist lahus, on tal õigus teilt nõuda elatist võrdväärselt teise vanemaga, kuid mitte vähem, kui on elatise miinimum ehk 145 eurot kuus. Märgite, et isal on elatisevõlg 2800 eurot - mille alusel see võlgnevus on tekkinud, jääb arusaamatuks. Kui tegemist on kohtuotsusega, siis on vastavalt kohtuotsusele ka õigustatud poolel nõudeõigus isa vastu.