Perekonnaõigus


Küsimus: Kui ostame abikaasaga korteri, kas siis mehe enne abielu tekkinud võlgade tõttu võib täitur tulla korteri kallale?23.02.2012

Tere!

Meil tekkis abikaasaga küsimus ja ei oska mujalt nõu küsida. Mehel tekkisid võlad enne seda, kui me abiellusime, tema kontod on arestitud (abielu ajal), välja saab ta võtta vaid elatusmiinimumi. Kohtutäitur ei ole saanud tema kontodelt raha. Nüüd on plaanis osta korter minu nimele. Loomulikult on see korter siis meie abielu ajal soetatud ühisvara, kuid kas on võimalus, et kohtutäitur tuleb meie ühisvara kallale? Ja kas on mingi alternatiivne võimalus, et kohtutäitur ei saaks ühisvara kallale tulla, nt lisada korterit ostes lepingule vms notari juures lisapunktid vms?

Ette tänades!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Eeldan, et olete abikaasaga valinud oma vararežiimiks varaühisuse. Sellisel juhul on abielu ajal soetatud korter mõlema abikaasa ühisvara, olenemata sellest, kelle nimele ostetud kinnisvara kantakse.

Kohustuste ees, mis ei ole võetud perekonna huvides, vastutab abikaasa oma lahusvaraga ja pooles väärtuses ühisvaraga. Seega on kohtutäituril põhimõtteliselt õigus pöörata sissenõue võlgnikust abikaasa osale ühisvarast.

Nimetatud olukorra vältimiseks tuleks notari juures sõlmida soetatud korteri osas abieluvaraleping, mille kohaselt kuulub antud kinnisvara ühe abikaasa (st mittevõlgnikust abikaasa) lahusvarasse.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand