Perekonnaõigus


Küsimus: Kui laste isa maksab pangalaenu korteri eest, kus me lastega elame, kas ta sel juhul elatist maksma ei pea?29.02.2012

Läksin laste isast lahku 2 aastat tagasi. Meil on soetatud ühine kodu, kus mina olen kaastaotleja. Meil on kaks ühist last ja nüüd tal uue naisega ka laps. Ta selle naisega koos ei ela. Enamuse aja veedab meie ühises korteris (pole õnnestunud seda maha müüa). Kuna meil oli ka varasemalt nii, et tema maksab laenu ja mina maksud, siis on see ka praegu nii jäänud. Aga kahjuks on kõik aina kallimaks läinud ja ma ei tule laste kasvatamisega üksi toime. Kui laste isalt raha küsin, siis vastab, et nii kaua kui tema seda laenu maksab, siis see ongi tema kohustus laste ees. Kas mul on õigus temalt elatist nõuda, kui ta maksab pangalaenu korteri eest, kus mina lastega elan (enamuse ajast veedab ka tema seal)?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Laste ülalpidamiskohustust pangalaenust tulenevate kohustustega tasaarvestada ei saa, seega juhul, kui laste isa rahaliselt laste kasvatuses ei osale, on õigus nõuda temalt elatise maksmist. Seda enam, et korterit, mille pangalaenu laste isa maksab, kasutab ka tema ise.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand