Perekonnaõigus


Küsimus: Kas isa hooldusõigusest loobumisele on ka teist lahendust, et saaksin lihtsamalt otsustada ja lapsega välismaale minna?01.03.2012

Oleme mehega lahus elanud juba 3 aastat (ta elab välismaal), paberite järgi oleme aga siiani abielus, kuigi tal juba uus pere. Nüüd soovime lapsega Soomes kanda kinnitada. Olen kuulnud, et kergem on dokumente korda ajada siis, kui oleksin ainus kellel on hooldusõigus, eriti veel kuna lapse isa elab nii kaugel ja ei saa vajalikke dokumente iga kell allkirjastada, mille mina siis peaksin laskma veel ka apostillida. Mees tuleb aprillis Eestisse, siis lahutame ja äkki saaks ka selle hooldusõiguse asja korda teha. Oleme siiani hästi läbi saanud ja ta on lapsega saanud suhelda siis, kui ise on tahtnud, ka rahaasjades usaldame üksteist, alimente peal ei ole, ühesõnaga mingeid piiranguid meil pole aga ta lihtsalt kardab, et mida selline dokument talle kaasa toob. Kas tal on ikka õigus last näha ja koos olla jne. Või äkki pööran ükshetk ära, kas ta saab seda tagasi nõuda? Või oleks mingeid alternatiive, kuidas Soomes ilma isa nõusolekuta dokumente korda ajada? Notariaalne leping?
Aitähh

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Selleks, et saaksite lapsega välismaale elama asuda, on vajalik teise hooldusõigusega vanema kirjalik notariaalses vormis nõusolek. Selliselt käitudes jääb teise vanema hooldusõigus igati puutumata ja ta ei kaota mingisuguseid õigusi lapse suhtes.

Kui aga taotlete kohtult ühise hooldusõiguse lõpetamist ja lapse hooldusõiguse täielikku üleandmist, võite lapsega välismaale minna teise vanema nõusolekuta, samuti otsustada teisi lapsega seotud küsimusi ainuisikuliselt. Samas ei mõjuta hooldusõiguse puudumine kuidagi lapse isa õigust oma lapsega kohtuda.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand