Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas saaks lapsega välismaale minna, kui vägivaldne ja kiuslik isa ei anna tõenäoliselt nõusolekut?02.03.2012

Tere.
Läksin oma eksmehega lahku juba 1,5a tagasi. Tal juba uus kooselu ja minul uus. Kuid meil on ühine laps. Oleme elanud 4a koos ja sellest pool on ta kinni istunud ja pool mind pekstes (ka raseduse ajal kui ootasin tema last). On mitu avaldust olnud ka politseis. Jumal tänatud, et laps on terve. Ise soovin kolida välismaale ehk Soome oma uue mehe juurde, kes töötab ja elab seal. Eestis käib kaks korda kuus või siis, kui on puhkus. Ka mina käin seal vahel. Lapse isa ei maksa alimente ja ei tunne lapse vastu huvi. Temaga suhtlemine on täiesti võimatu, kuna luba ta ei annaks kiuste ja viimased kokkulepped, mis olid suvel, lõppesid peksmisega, mida nägi ka tema 4a laps pealt. Elame ühes ja samas külas ja liigun ringi mööda nurgataguseid, et temaga mitte kokku joosta. Kuidas saaksin ära kolida või kui vana peaks laps olema, et ei peaks teiselt vanemalt luba küsima? Ette tänades.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Lapsega välismaale elama asumiseks on kindlasti vajalik teise hooldusõigusega vanema nõusolek. Seega, kui lapse isa nimetatud nõusolekut ei anna, tasuks kaaluda kohtult ühise hooldusõiguse lõpetamise taotlemist. Kui kohus Teie avalduse rahuldab ja annab Teile lapse hooldusõiguse täielikult üle, võite lapsega välismaale minna ka lapse isa nõusolekuta.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand