Perekonnaõigus


Küsimus: Kui mehel puudus enne abiellumist vara ja tööl ei ole käinud, kas ta saab siis nõuda lahutusega poolt maja endale?07.03.2012

Tere.
Kui soovida lahutada 13 aastat kestnud abielu, siis missugused on võimalused varade jagamiseks, kui mehel tegelikult üldse millelegi õigus puudub.
Ehk siis abiellu astudes olid mehel vaid riided seljas. Ka abielu ajal mees tööl ei käinud, ehk teisisõnu oli ülalpeetav. Naisel oli enne abiellumist maja. See maja abielu ajal müüdi ja osteti uus. Tööl käis ja peret pidas üleval naine.
Nüüd tahaks abielu lahutada, aga mees nõuab endale kõigest olemasolevast poolt. Millised on võimalused, et ta läheks sama pagasiga, millega ta tuli?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!
Kui abiellumisel varaühisust välistavat abieluvaralepingut abikaasade vahel ei sõlmita, tuleb paratamatult arvestada, et abielu ajal soetatud vara muutub ühisvaraks. Siinkohal ei oma tähtsust asjaolu, kes konkreetselt kulutusi teeb ja kelle nimele asi vormistatud on.

Seega puudub abielu lahutamisel seaduslik alus jätta abikaasa täielikult ilma nö tema osast ühisvaras, kui pooled just ei jõua sellekohasele kokkuleppele.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand