Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas selgitaksite paragrahvi: abikaasalt ei ole võimalik haiguse või äraoleku tõttu nõusolekut saada või ta piisava põhjuseta keeldub ühisvaraga tehingu tegemiseks?08.03.2012

Tere! Paluksin kommenteerida Perekonnaseaduse § 29(3): Kui ühelt abikaasalt ei ole võimalik eelkõige haiguse või äraoleku tõttu nõusolekut saada või ta piisava põhjuseta keeldub ühisvaraga tehingu tegemiseks vajaliku nõusoleku andmisest, võib teise abikaasa avalduse alusel anda nõusoleku kohus hagita menetluses, kui tehingu tegemata jätmisega või viivitamisega seondub kahju tekkimise oht.
Paluksin selgitada, mis võib olla k a h j u, mis võimaldaks kinnisvara realiseerida antud § alusel. Minu abikaasa on haige ja ära. Tegemist on korteriga, milles abikaasa ühisvara osa on 1/4, ülejäänu kuulub minule.
Tänan

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Võibolla võiks antud juhul kahju tekkida näiteks olukorras, mil kasutate elamiseks teist korterit ja nimetatud korteri ülalpidamisega kaasnevad suured kulutused ning korterit müües saaksite neist vabaneda. Kuid kindlasti ühest vastust Teie küsimusele anda ei saa.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand