Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas jagada lahutuse korral kaks eri suurusega korterit?15.03.2012

Oleme otsustanud oma abielu lahutada. Meil on hetkel kaks korterit, millest üks on suurem ja kallim, teine väiksem. Meie lapsed (üks täisealine, teine kohe selleks saamas) sooviksid elada koos minuga suuremas korteris. Minu tulud on oluliselt suuremad abikaasa omast. Mu meelest oleks mõistlik lahendus, kui suurem korter jääks minule/meile ning väiksem abikaasale ning ma maksaksin talle kompensatsiooniks poole nende hinnavahest. Kuid see on summa, mida ma kindlasti kohe ei suuda välja käia. Kas abikaasal on õigus seda nõuda ja kui ma pole võimeline kohe maksma, siis nõuda meie kodu müüki? Või on mul õigus väljamakset ajatada?
Teine küsimus puudutab koduse vara maksumust. Korterid on sisustatud, suurem muidugi rohkem kui teine. Kuidas peaksin ma kindlaks tegema, mida meie kodune vara maksab, et välja selgitada, kui suurele kompensatsioonile on abikaasal õigus?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Teie situatsioonis on tõepoolest mõistlik jagada ühisvara selliselt, et Teile jääb suurem korter ühisvaras ja abikaasale väiksem korter ning maksate abikaasale kompensatsiooni osas, milles Teie osa ühisvara taolisel jagamisel oleks suurem abikaasa omast. Üldjuhul peaks Teil olema võimalik kompensatsiooni maksta ka teatud ajavahemiku jooksul, kuna tavapäraselt ei ole inimestel võimalik koheselt niivõrd suurt summat välja maksta.

Üldjoontes om võimalik mööbli maksumus välja selgitada näiteks läbi võrdluse poes müüdavate sarnaste mööbliesemetega, arvestades lisaks sisse amortisatsiooni.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand