Perekonnaõigus


Küsimus: Mida teha, kui lahutusprotsessi ajal müüs abikaasa osaühingu osa hinnaga, mis on mulle kahjulik?19.03.2012

Tere,

Tegemist on lahutusega, mille käigus on abikaasa oma äriühingu registreerinud väärtpaberikeskusesse ja oma osaluse nominaaliga maha müünud. Antud tehing on minule selgelt materiaalselt kahjulik ja mina selle tehinguga nõus ei oleks olnud. Selgelt ei anna pank, mulle kui abikaasale, mitte mingit infot, kuna ma ei ole antud firmas ei juhatuses ega B-kaardil kirjas, et olengi vaid abikaasa. Ja pank teeb väärtpaberite osakutega tehinguid eeldusel, et klient kinnitab oma allkirjaga tehingu õigsust. Millistel tingimustel on minul õigust antud tehingut tühiseks tunnistada ja/või tehing tagasi kutsuda? Nii palju lisaks, et abielu on kestnud 14 aastat, peres on kolm alaealist last. Minu kodust lahkumise põhjuseks on lahkukasvamine, teineteise mittemõistmine. Veel on ühisvarana eramu, millel peal hüpoteek, veel kaks OÜ-d (nende tegevus ei ole väga aktiivne).

Minu küsimus - ma soovin vara jagada nii, nagu seadus seda ette näeb ühisvara jagamise puhul, millest ma peaksin alustama ja millega arvestama?

Lugupidamisega,

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Üldjoontes on ühisvara hulka kuuluvate esemetega tehtud tehing, mis on sooritatud abikaasa nõusolekuta, tühine. Kui Te abikaasaga ühisvara jagamise osas kokkuleppele ei saa, tuleb vastava nõudega pöörduda kohtu poole. Arvestada tuleb sellega, et menetluse algatajana tuleb Teil tasuda hagiavalduselt riigilõivu vastavalt hüve väärtusele, mida taotlete.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand