Perekonnaõigus


Küsimus: Kas ema võib takistada lastel suhelda oma vanavanematega?21.03.2012

Tere!
Olen 8- ja 10-aastaste toredate tüdrukute isa. Kahjuks ei ela lastega ja nende emaga viimased kaks aastat koos. Suhtlen lastega iga päev, viies neid kooli, trenni jne.
Probleemiks on laste suhtlemine vanavanematega. Minu vanemaid lapsed näinud ei ole, kuna laste ema arvates minu vanemad ei mõju lastele hästi. Kodurahu huvides loobusin nende aastate jooksul selle teema arutamisest. Siiani suhtlesid lapsed laste ema-poolsete vanematega ja enamus suvesid möödusid neil maal vanavanemate juures. Nüüdseks on asjad muutunud ja lastel ei lubata isegi enam vanavanematele helistada, rääkimata nende külastamisest. Laste telefonides on vanavanemate numbrid kustutatud ja need isegi keelatud numbrite nimekirja määratud. Siit siis küsimused: kas laste ema võib takistada sellist suhtlemist, kas minul on õigus minna laste koju (seaduse järgi kuulub see minule, olen sinna siiani registreeritud ja maksan ka kõik maksud seoses selle korteriga), võtta nad kaasa ja sõita vanavanematele külla?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Teil, kui laste isal, on õigus oma lastega suhelda, samuti on Teil õigus lastega isiklikult suhelda laste ema juuresolekuta. Sealjuures võite kohtumiste koha valida Teie, mis sisuliselt annab Teile õiguse külastada lastega ka nende vanavanemaid.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand