Perekonnaõigus


Küsimus: Mida teha, kui ema ei võimalda kokkulepitud ajal lapsega kohtuda?02.04.2012

Tere soovin lapsega kokku saada ja regulaarselt koos olla/aega veeta, sain kohtu kaudu õiguse olla iga kuu nädala lapsega koos, lapse ema tegi selle kahjuks võimatuks defacto ja füüsiliselt. Nõudis kohtus ajutist kokkusaamisõigust ja diktaadi tingimusi endale sai ka. Täna saabus teade, et soovib hooldusõigust kohtu kaudu ära võtta, ise teeb takistusi ja hanitab tihti, et ma ei saaks lapsega kokku (näiteks sõitsin Kopengaagenist lapsega kokku saama eelnevalt kokkulepitud ajal, aga laps oli ära viidud ja telefonile ei vastatud - see on vaid üks näide).
Kuidas sellise last piinava ema käitumist saab tolereeria? Lapsega on alati tore koos olla olnud ja lapsel on ka rõõmus olnud. Tüdruk on 7-aastane, lapse isa A.T.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui ma Teie kirjeldusest õigesti aru saan, on Teil olemas kehtiv kohtumäärus, millega on kindlaks määratud Teie ja lapse suhtlemiskord. Kui lapse ema seda ei täida, tuleb Teil kohut sellest teavitada, et viidaks läbi lepitusmenetlus Teie ja lapse ema vahel, eesmärgiga teha kohtumised võimalikuks. Kui lapse ema rikub kohtumäärust korduvalt, on võimalik isegi kohaldada tema suhtes trahvi ja aresti.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand