Perekonnaõigus


Küsimus: Kas saan endise elukaaslase koos lapsega korterist välja tõsta - kooselu ei ole aastaid ja nii ei saa lõputult kesta?04.04.2012

Isa nimel on korter, kus elab lapse ema koos lapsega. Vanemad pole abielus ja isa ei ela juba korteris üle viie aasta, kuid on seal lasknud elada terve see aeg üüri küsimata emal ja lapsel (üürileping puudub).
Isa ise maksab igakuist lapse elatisraha, mis on kohtu kadu välja nõutud. Kas isal on õigus oma korterist välja tõsta lapse ema koos lapsega?
Seaduse järgi on isal ju ainuke kohustus maksta igakuist elatisraha, kuid tema kohuseks ei peaks ju olema lisaks sellele tagada tasuta elukoht.
Lapse ema käib täiskohaga tööl, saab lapse raha ja leiaks ka ise endale oma elukoha, mitte ei peaks enam lapse isast sõltuma.
Lapse ema aga ajab jonni, lausa nimelt, tema sealt vabatahtlikult ära minna ei taha.
Temal on ju nii mugav, elukoha eest maksma ei pea. Ja kui talle midagi ei meeldi, hakkab ta isa jälle ähvardama, et last enam ei näe kui nii ei tehta nagu tema tahab.
Lapse ema ja laps on korterisse sisse registreeritud, kas see annab neile mingi eelise? Ja kas isa saab hiljem väljakirjutusi ka ise tegema minna, kui ema seda ise ei tee?
Kas välja tõstmisest ilma üürilepinguta peab teada andma mingi kindel aeg enne (räägitakse et 30 päeva)?
Lisaks kõigele sellele, on lapse emal tekkinud uus elukaaslane, kes käib välismaal tööl, aga kui eestis on, siis elab ka see uus mees tasuta lapse isa nimel olevas korteris. Selleks keegi lapse isalt (korteri omanikult luba) pole küsinud.
Kas lapse emal on õigusi korter kuidagi isalt kohtu kaudu välja nõuda?

Aitäh, jään vastust ootama,
kõike head!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Teie kirjelduse kohaselt kuulub korter mehe ainuomandisse, seega puudub igasugune võimalus lapse emal see mingil viisil kohtu kaudu välja nõuda. Lahus elaval vanemal (käesoleval juhul lapse isal) lasub oma alaealise lapse suhtes ülalpidamiskohustus, mis väljendub elatise maksmises, kuid kindlasti ei ole lahus elaval vanemal kohustust muretseda lapse emale tasuta elukoht.

Sissekirjutus ei oma käesoleval juhul mingisugust tähtsusest, sest see ei anna sisseregistreeritud inimestele õigusi. Mehel, kui korteri omanikul, on õigus taotleda rahvastikuregistris andmete muutmist, kui andmed on ebaõiged.

Antud juhul puuduvad mehel, kui korteri omanikul, igasugused etteteatamistähtaja järgimise kohustused, kuna tegemist ei ole üürnikega, vaid isikutega, kes igasuguse õigusliku aluseta kasutavad mehe omandis olevat korterit. Seega on korteri omanikul õigus viivitamatult paluda korteri vabastamist.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand