Perekonnaõigus


Küsimus: Kui abikaasa on võtnud laenu ilma minu teadmata, kuidas siis lahutuse korral mina nende võlgadega seotud olen?09.04.2012

Tervist.
Oman korterit (minu lahusvara), kus elan koos abikaasa ja lastega.
Kuna abikaasa on alkohoolik ja kooselu sellisel kujul ei ole enam võimalik, siis soovin meie abielu lõpetada. Abikaasal on võetud 17000 eurot laenu (laen+liising), mina ei ole käendaja. Laenud on ta võtnud minu nõusolekuta ja auto soetas ta samuti ilma minu nõusolekuta. Lihtsalt ühel päeval oli auto hoovis ja öeldi, et see on nüüd tema auto. Minu küsimus: kuidas mõjutavad tema laenud minu elu, kui abikaasa peaks töö kaotama, siis kes peab tema laenusid maksma? Kas on võimalik liisinguauto tagastada? Ja kuidas alustada lahutusprotsessi? Ja kuidas saan ma abikaasa oma korterist välja ajada? Olukord on hull. Palun abi!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui kohustus on võetud perekonna huvides, vastutavad selle täitmise eest abikaasad ühiselt, kui mitte, vastutab kohustuse võtnud abikaasa ainuisikuliselt. Seega puudub Teil kohustus täita abikaasa poolt võetud laenukohustusi.

Eeskätt saate abielu lahutada ühise avalduse esitamisega perekonnaseisuametis, kuid juhul, kui abikaasa sellega ei nõustu, peate abielu lahutamiseks pöörduma vastava avaldusega kohtusse.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand