Perekonnaõigus


Küsimus: Millise summa peaksin maksma elatisraha kolmele lapsele, et ise ka saaksin oma igakuiste kuludega hakkama?10.04.2012

Tere.
Ma teenin kuus 500-550 eurot. Naine tegi avalduse elatisraha saamiseks 3-le lastele (kõik alla 3a). Teatati, et nõue on 470 eurot. See pole veel kohtus kinnitatud. Pidid saatma kirja, milles pean ära näitama oma kulud ja sissetulekud. Saadetakse ka blankett vastuväiteks. Tean, et miinimum lapse elatis on 139 eurot. Mul veel korteri laen ka, mille ostsin enne abielu ja kus elan ise praegu. Naisel on oma korter, kus ta ise elab koos lastega, mille ta ostis ka pangalaenuga enne abielu. Kas arvestatakse ka minu pangalaenu ja naise oma, sest kuskil pean ju elama ja maksma pean igaljuhul, kas siis laenu või üüri. Naisel endal jääb ka elamiseks peale maksude mahaarvestamist umbes 200-250 eurot. Tean, et maksma pean igaljuhul ja ei hoia sellest kõrvale. Praegune suusõnaline kokkulepe on 200 eurot kuus ja sellega saan kuidagi hakkama, kuna vanemad toetavad kuigipalju. Tahan teada, palju seadusega on ette nähtud summa, mis peaks jääma minule elamiseks ja elamiskulude katmiseks? Kuna pole reaalne, et maksan palgast 470 eurot ära ja ise siis pean saama elatud 30-80 euroga kuus. Laste elatisraha peab olema võrdne mõlemal vanemal. Kuna naine reaalselt ei saa ka üle 200-250 euro kuus kulutada laste peale. Ma ei arvesta sinna sisse seda, et ta endale selle raha eest peab ka veel söögi ostma. Mida peaksin vastuväitesse kirjutama? Ei taha, et asi kohtusse läheks. Mis summa oleks reaalne sellises olukorras lastele maksta? Mida tegema peaks?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Seadus otseselt ei sätesta, kui suur summa peaks peale laste ülalpidamiskohustuse täitmist vanemale endale nö kätte jääma.

Käesoleval hetkel on ühele lapsele seadusega ettenähtud miinimumelatis 145 eurot kuus, kuid usun, et kolme lapse puhul võiks väljamõistetav elatis jääda ka alla nimetatud summa. Kolme lapse puhul on kindlasti kulusid, mis kattuvad, millest tulenevalt peaks olema võimalik ka elatise vähendamine alla seadusega määratud miinimumi.

Kui laste ema on juba kohtusse vastava avalduse esitanud, on kohtumenetlust võimalik vältida vaid siis, kui laste ema avalduse tagasi võtab.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand