Perekonnaõigus


Küsimus: Elatisraha on väike, kuidas lahendada lapse hooldus nii, et pool aega kasvatab ema ja pool aega isa, siis saaksin ka ise tööl käia?18.04.2012

Tere!
Mul on selline mure, et minu lapse isa töötab Soomes ja ise olen lapsega Eestis. Isa toetab last, kuid käib lapse juures üha harvemini. Käin tööl, kuid tuleme iga kuu ots-otsaga välja. Õiguslikku alust mul rohkem raha nõuda ei ole, sest Eesti miinimum on nii väike. Tegemist on 14-aastasega, kes soovib põhikooli Eestis lõpetada. Kas mul on õigust nõuda, et lapse hooldus läheks jagamisele kahe vanema vahel. Ma soovin ka minna Soome tööle, aga laps soovib elada Eestis. Mina ei saa oma elujärge parandada justnimelt sellepärast, et hooldan last üksinda ja elukaaslane (lapse isa) ütleb, et teenib seal vähe ja tihtipeale pole raha kojusõiduks. Ma ei nõuagi raha, vaid soovin jagada lapse hooldamist pooleks. Isa on pool kuud lapse juures ja ema on pool kuud. Kas see oleks reaalne?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Igasuguste lapsesse puutuvate vaidluste lahendamisel tuleb lähtuda lapse heaolust, seega tuleks ka antud küsimus lahendada selliselt, et lapse huvid oleksid esikohale seatud. Sisuliselt on Teil õigus teha lapse isale ettepanek, et nii Teie kui ka lapse isa veedaksite vaheldumisi kaks nädalat lapsega, kuid raske on prognoosida, kas ka kohus sellise nõude rahuldaks. Ilmselge on asjaolu, et vähemalt üks vanematest peab lapse eest igapäevaselt hoolt kandma.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand